Leren bretels

Bretels Blog

March 7, 2017

Bij een blog met alles over leer, het bewerken ervan en hoe je het verstandig kunt kopen. Daar hoort natuurlijk ook een leuk voorbeeld bij. Zo hebben we English Fashion gevonden, een merk wat ook veel met leer doet, maar dan in de herenmode.

Altijd goed om als maker ook af en toe wat te zien van finished products en praktische toepassingen van je ambacht. Ik heb een aantal foto’s gevonden waar je perfect kun zien hoe je met slim gebruik van leer en metaal van slechts een paar stroken prachtige bretels kunt maken. En ze lopen erg goed, wellicht ook eens iets voor jou om in te stappen.

Leren bretels

De meest klassieke look is misschien nog wel deze voor een trouwerij. Mooi bruin afgezet tegen grijstinten en het metaal van de dasspeld. Wie zou er nou niet met zo’n stijlvolle man willen trouwen? Deze man laat perfect zien dat je wel degelijk origineel kunt zijn op je bruiloft en er nog genoeg mogelijk overblijft tot zelfexpressie.

Als jij kleding maakt met leer voor bijvoorbeeld feesten, dan is er misschien mogelijkheid om ook uit te breiden tot herenkleding voor huwelijken. Goud geld die branche, maar wel veel concurrentie dus wees voorbereid.

Bretellen 100% leer

Hier is een close-up van de makelij van English Fashion en haar bretellen. Zoals je ziet zijn het slechts een paar dunne stroken van leder, afgemaakt aan de onderkant met stiksel om er vervolgens een lus van te maken. Ook zit er dan tussen die lus een metalen drager met daaraan de clips. Heel stevig zoals je ziet en die zullen echt niet snel losschieten, niet zoals met lijm. Je moet het wel echt stikken om het stevig genoeg vast te zetten. Niets is namelijk erger dan losschietende bretels op het verkeerde moment. Je wilt er op kunnen vertrouwen dat ze in place blijven.

leren bevestiging met knopen

Je kunt er ook voor kiezen om wel gewoon elastisch materiaal te kiezen, en vervolgens alleen de bevestigingspunten voor de knopen uit leer te maken. Dit extra nette bruine versiersel doet het dan vervolgens goed om een stukje extra stijl mee te geven. Je kunt ze vinden bij www.mightygoodman.nl Daarnaast is het een materiaal wat een van de sterkste eigenschappen heeft waar je toch nog een flexibel bevestingsmechanisme mee kunt maken.

Nog een leren bevestiging

Hier nog een voorbeeld van hoe zo’n bevestiging eruit kan springen, zelfs van onder je jasje vandaan. Je kunt er dan zelfs voor kiezen om de kleur van het materiaal af te stemmen met je schoenen. Anders zou je deze namelijk op je lederen riem matchen, en nu heb je gelijk een alternatief voor het combineren gevonden.

Je ziet, er zijn veel mogelijkheden, alleen al bij bretels om een leuke manier van leerbewerking mogelijk te maken. Bij re-smuk weten we hoe belangrijk het is om goed materiaal te hebben, maar zelfs dat kun je hergebruiken. Grote stukken leer gaan namelijk lang mee, en eenmaal in een nieuwe vorm gesneden kunnen ze er weer jaren tegenaan. Sommige klanten zullen de aged look van gebruikt leer zelfs extra waarderen als een soort vintage item en op een juiste manier agen van materiaal kan een lastig en tijdrovend proces zijn. Met hergebruikte waar kan dat in één klap mogelijk opgelost zijn.

Maak advies:

Zoek een mooi stuk leer met voldoende lengte voor de banen. Snijd daaruit de banen uit één stuk. Zoek het liefst ook gebruikte buckles, of gespen, gemaakt uit mooi metaal. Liefste nog een beetje vergaan metaal met mooie roest (petina) erop. Zo past het weer in het totaal beeld. Ook zonde om mooi aged leer te hebben en vervolgens super shiny nieuw metaal. Dat ziet iedereen direct en is niet aan te raden.

Dit soort outfits zijn ook perfect om te dragen bij het maken van je BBQ-stijl als je op food festivals of iets dergelijks staat. mijn-bbq-smoker.nl heeft nog veel meer info en stijladvies over dit onderwerp.

Soms als je geen aged leer hebt kun je het ook zelf een beetje agen om de bretellen een betere uitstraling te geven, alsof ze antiek zijn en nog uit de Engelse arbeiderstijd stammen. Dit kun je doen door ze licht op te schuren, op sommige plekken dan iets zwaarder. Een bretel sluit immers niet precies consistent op elke plek, sommige plekken gaan harder dan andere. Na het schuren is het wel weer belangrijk om ze weer een coating te geven, te impregneren met een olie bijvoorbeeld. Anders dan sluiten ze snel door en blijven ze erg dof. Dat is ook niet waar je voor wilt gaan als ze nog langere tijd gedragen moeten worden. Misschien alleen voor als het eenmalig gebruik is voor een foto shoot of iets dergelijks. Anders is dit niet aan te raden.

Oliën die je kunt gebruiken zijn die speciaal zijn gemaakt voor leer. Als je een google search uitvoert kom je er al snel een aantal tegen in verschillende prijscategorieën die je zou kunnen gebruiken. Eentje met een ingebouwde kleur verdieper is misschien nog wel leuk voor een extra laag diepte in het geheel.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *