geschiedenis van bretels

Bretels zijn mooie leren dingen

June 5, 2017

Bretels

Dit artikel gaat over de kledingaccessoires om broeken vast te houden. Niet te verwarren met jarretels.

In traditionele of formele instellingen wordt het beschouwd als een faux pas om tegelijkertijd zowel de riem als de ophangers te dragen, hoewel dit in het verleden niet altijd het geval is geweest.

Verder werden bretels traditioneel beschouwd als een onderkleding en werden zij als ongepast beschouwd om te worden gezien. Van de tijd van hun uitvinding tot de Tweede Wereldoorlog is er altijd de benodigdheid van een vest, of een trui of een giletje voor koelte in de zomer geweest om ze te bedekken.

Ons andere artikel over het dragen van de bretels geeft je ook nog meer informatie over de manieren om ze af te stemmen op je moderne outfit.

Op dezelfde manier hielden jassen de shirts altijd verborgen. In de inter-oorlogse periode begonnen de mannen echter jassen in het openbaar te verwijderen, waardoor deze gevoeligheid in de loop van de tijd verminderd werd.

Het is misschien alleen in Groot-Brittannië dat een paar ‘die-hards’ het nog steeds not done vinden om bijvoorbeeld felgekleurde bretellen zonder jas te dragen.

Over het algemeen wordt het nu aanvaardbaar geacht om ze openbaar en zichtbaar te dragen als mannen.

Bretels met leren bevestiging

De broeken voor ophangers hebben knopen om de leren lapjes te bevestigen.

De voorbeelden en het perspectief in dit artikel vormen mogelijk geen wereldwijde weergave van het onderwerp. maar in verschillende talen noemen ze het anders.
Suspenders (American English, Canadian English) of braces (British English) zijn stof of lederen riemen gedragen over de schouders om broeken te bevestigen.

De riemen kunnen elastisch zijn, hetzij geheel of alleen bij de aanknopingspunten, en de meeste riemen zijn van geweven doek die een X of Y vorm aan de achterzijde vormt.

De Bretels zijn typisch verbonden aan broeken met clips of knopen met leren stukjes aan de uiteinden. Buiten de Verenigde Staten verwijst de term suspenders naar een kledingstuk dat gebruikt wordt om kousen op te houden. Dit heet een riemgordel in Amerikaans Engels.

Geschiedenis

Terwijl de ophangers in de afgelopen eeuw in en uit de mode zijn geweest (afwisselend met riemen in algemene voorkeur), is er een korte herhaling van interesse geweest, mogelijk door de stijlen die in films als Wall Street worden gezien.

Veel zakenmensen, newscasters (zoals Larry King in de Verenigde Staten) en professionals zoals advocaten dragen ook nog steeds deze broekophouders.

Smalle, clip-on style suspenders zijn ook een typisch onderdeel van skinheads, en in mindere mate punk mode. Bij skin- en punkmode zijn de hangers typisch tussen 3/4 en 1 inch (1,9 en 2,5 cm) in breedte.

Materialen die worden gebruikt voor het maken van bretellen zijn ook veranderd in de loop der tijd, met nieuwere toevoegingen zoals rayon, een slijtvaste synthetische vezel die nu wordt aangeboden.

De traditionele Woolen Boxcloth Suspenders blijven beschikbaar, maar zijn erg duur, een stijl die vaak door senior advocaten in Londen wordt gedragen.

Over het algemeen is een hoogwaardige rayon met elastische webbing het materiaal dat gebruikt wordt om bretels te maken, met zijden banden of slang doekjes van molens zoals Dugdale Bros of England, die ook gebruikt worden.

Gebruik ervan

Goede kwaliteit slimme hangers werden traditioneel beschouwd als gedragen door witte kraag, of bovenste van de bovenste middenklasse. Ze werden gemaakt om aan broeken te bevestigen door knopen genaaid op de tailleband.

Er zijn relatief weinig huidige fabrikanten in het Verenigd Koninkrijk, maar het klassieke button-on ‘reform’-einde is ook vrij beschikbaar in de VS.

Er zijn in de afgelopen 300 jaar verschillende voorlopers geweest voor bretels, maar in de jaren 1820 werden moderne ophangers door Albert Thurston uitgevonden.

Ze waren ooit bijna universeel gedragen, door de hoge snede van de mid-negentiende en vroege twintigste eeuwse broek die een riem onpraktisch maakte.

In de negentiende eeuw werden ophangers soms gallussen genoemd. Samuel Clemens, bekend om zijn werk als de auteur Mark Twain, kwam met zijn gepatenteerde “Adjustable and Removable Straps for Garments” die een van de eerste producten werden om een ​​Amerikaans octrooi voor ophangers te ontvangen. Dit was al in 1871.

Na populariteit tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen mannen gewend waren aan uniforme riemen, waren de ophangers nog steeds regelmatig in de jaren twintig te zien.

Vanwege hun imago als ‘ondergoed’ veranderden sommige mannen in de jaren 1930 aan riemen, omdat de jurken die verborgen hangers hadden, minder vaak werden gedragen.

Dit signaleerde ook de schakelaar in de positie van het bevestigen van knoppen van de buitenkant van de tailleband naar binnen om het beter te kunnen verbergen.

In het levenstijdblad werd in 1938 verklaard dat 60% van de Amerikaanse mannen zulke verborgen bretels kochten. Alhoewel de terugkeer van dunne broek in de jaren 1940 herleefde ophangers domineren, hebben ze niet in dezelfde mate over de banden opnieuw gedomineerd.

In het Verenigd Koninkrijk bleven zij echter de norm om te dragen met kostuums en jurkbroeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *